Skutečně zdravá škola

Vzhledem k myšlenkové blízkosti s programem, který formulovala ve svých cílech občanská iniciativa aktivních rodičů i odborníků v oblasti stravování - Skutečně zdravá škola, zaslali jsme přihlášku do programu. Přihlásily se na čtyři desítky škol z celé České republiky, vybráni jsme byli mezi 15 dalšími podpořenými školami právě my. Shodujeme se v názoru na kvalitu školního stravování, jež se snažíme dlouhodobě zvyšovat. Chceme, aby i naše jídelna zajišťovala kvalitní stravování, které prospívá dětskému zdraví, aby školní jídelna byla místem, kde vzdělávání nekončí, ale zcela přirozeným a příjemným způsobem pokračuje.

Na tuto myšlenku u nás navazuje komplexní program o důležitosti zdravého stravování a zdravého životního stylu. Dlouhodobě využíváme možnosti, jež nabízí společnost Albert v rámci prakticky zaměřeného programu Zdravé pětky. V letošním roce jsme se zaměřili na inovaci na školní zahradě, kde vznikly i za podpory dobrovolníků ze závodu Siemens, z řad vlastních zaměstnanců i rodičů našich žáků vyvýšené záhony, bylinková spirála zakončená jezírkem pro pozorování vodních organismů, zapuštěné ohniště vhodné pro setkávání, ale i na úpravu stávajících okrasných záhonů a na nachystání prostoru pro výsev na nových školních pozemcích.

Pro širokou veřejnost u nás proběhl seminář vedený Margit Slimákovou, specialistkou na zdravotní prevenci, která ve Skutečně zdravé škole působí jako odborná garantka pro témata výživy dětí. O možnostech v naší škole jsme spolu s akční skupinou diskutovali s panem Tomem Václavíkem, který je zodpovědný za vytvoření programu Skutečně zdravá škola, který dětem pomůže získat představu o tom, odkud potraviny pocházejí, jak se pěstují a vyrábějí, a porozumět vztahům mezi jídlem, které jedí, a světem, ve kterém žijí. Cennými radami ohledně realizace přírodní zahrady na školním pozemku nám pomohla paní Dana Václavíková. Mezi dětmi proběhlo dotazníkové šetření týkající se školního stravování, ke kvalitě pokrmů se mají žáci školy možnost vyjadřovat při každodenním hlasování, jež zajišťují pro ostatní žáci 7. ročníku. Pro paní učitelky i paní kuchařky proběhly dva semináře - o vaření s dětmi a pro děti promluvil pan kuchař Radim Procházka, o zdravých svačinkách pohovořil pan Michal Bareš. Více naleznete na těchto odkazech a s recepty na zdravé svačinky se můžete seznámit v příloze.

Přejít nahoru
×